JOURE – De Burgerpartij De Fryske Marren betwist de beslissing van de gemeente om de factuur van €497,04 voor het reinigen van het wegdek na een tijdelijke “zebrapad”-actie te handhaven. De actie was bedoeld om aandacht te vestigen op de noodzaak van een veiligere oversteekplaats op de Harddraversweg. Aan de hand van een eerdere oproep van de gemeenteraad weigerde de gemeente een zebrapad te overwegen.
De partij benadrukt dat geen sprake was van blijvende schade of gevaarlijke verkeerssituaties. Bij de actie werd er gebruik gemaakt van zogenaamd spuitkrijt en er werden gediplomeerde verkeersregelaars tijdens de ludieke publieke acties ingezet. De actie werd notabene uitgevoerd met medeweten van Wethouder Groeneveld. Medewerkers van de gemeente waren van mening dat er een onveilige verkeerssituatie was ontstaan en gaf na 3 dagen opdracht tot het verwijderen van het zebrapad.
De gemeente heeft niet de partij de kans gegeven om het met krijt aangebrachte zebrapad te verwijderen. Ook is er niet geprobeerd iemand van de partij de bereiken en te informeren over de mogelijke gevaren die het ‘zebrapad’ met zich mee zou brengen. Dit terwijl elle gegevens van de partij notabele op de gemeentelijke website terug te vinden zijn. Daarnaast hebben de burgemeester en de wethouders alle contact gegeven van de partij of een afvaardiging hiervan. Echter werd er niet voor gekozen om de partij te benaderen maar een schoonmaakbedrijf in te zetten die met een hoge drukspuit zorgde voor de verwijdering.
De Burgerpartij De Fryske Marren kreeg daarop de rekening van de gemeente op officieel gemeentepapier. De Burgerpartij vroeg meerdere malen bij de gemeente om een originele factuur van het schoonmaak bedrijf. Toen deze nog steeds niet kon worden overlegd heeft de partij zelf navraag bij het schoonmaakbedrijf gedaan. Daar bleek dat er geen specifieke factuur bekend betreffende de schoonmaak van een zebrapad op de Harddraversweg in opdracht van de gemeente. Dit roept vervolgens vragen op over de juridische juistheid van de facturering. Zelfs tot op de dag van vandaag weigert de gemeente inzage te geven in de originele factuur.
De partij overweegt juridische stappen en stelt de gemeente voor om het bedrag van tafel te halen of anders een kort geding te verwachten. “Onze actie had als doel de veiligheid van burgers te vergroten. De kosten zouden geen verantwoordelijkheid van de gemeenschap mogen zijn. Wij zijn dan ook bereid dit juridisch aan te vechten,” aldus Gerard ten Boom van Burgerpartij De Fryske Marren. Hetgeen wat hij wel betreurt is dat door de halsstarrigheid van de gemeente, het nog veel meer gemeenschapsgeld gaan kosten”.